Vitaj u nás

Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".

Vanilla 1.1.2 is a product of Lussumo. More Information: Documentation, Community Support.

1.  
    Mila bendy,
    Tesim sa, ze mate dobre skusenosti so Symptotermalnou metodou...
    Sarapis mozete uzivt aj dlhsie, ak mate pocit, ze vam pomaha, ak nepomaha, pravdepodobne bude nutne hladat konkretnu pricinu, pripadne ho kombinovat s Duphastonom /alebo s nejakymi vit., ci mineralmi - napr. Prenatal/.
    Osobne som Sarapis uz dlhsie nekupovala, no minule som v lekarni videla Sarapis /bez soje/, a moznost je tiez objednat cez internet...
    Pekne dni
    Eva
    • bendy
    • 12.10.2010 07:52:29

Ďakujem pani Evička za podrobné vysvetlenie, ktoré je potrebné aj pre iné ženy, ako vidím ich reakciu..Práve to som aj čakala. Pretože viem, podľa tejto metódy, ktorú používam, že ovulácia je u mňa 19- až 21 deň, niekedy 28 deň, som si istá, že nasadenie nie je správne, dostala som ho bez akéhokoľvek zvažovania už tretíkrát (nie po sebe) práve kvôli nepravidelnému cyklu,ovulačnému krvácaniu atď... No v prípade, že mi radíte Sarapis, je ho možné brať aj vtedy, keď som ho brala už 2x takmer pol roka? Mimochodom už iný ani nenájdem, ako Sarapis soja, čo ma tiež prekvapuje. Ďakujem za Vašu trpezlivosť a láskavé slová.
  2.  
    Dobry den,
    fyziologia cyklu je /v skratke/ nasledovna:
    Hypofýza produkuje hormón FSH (folikulo-stimulačný hormón), ktorý stimuluje folikuly (vajíčka) k dozrievaniu. Hormón, ktorý vyvoláva ovuláciu a premenu folikulu na žlté teliesko, sa označuje ako LH – luteinizačný hormón.
    Pod vplyvom FSH dozrieva v každom cykle niekoľko folikulov, z ktorých len jeden (občas možno i viac = dvojičky) dozreje k plnej zrelosti. V stene tohoto folikulu sa vytvára stále viac estrogénu, ktorého hladina vrcholí krátko pred ovuláciou, a spôsobuje (okrem ineho):
    * že sa začne objavovať cervikálny hlien (hlien produkovaný maternicovým krčkom), ktorý sa so zvyšovaním hladiny estrogénu stáva viac vodnatým ;
    * maternicový krčok mäkne, vyťahuje a otvára sa ;
    Spätnou väzbou na vysokú hladinu estrogénu je vyplavovanie LH, ktorý spôsobí prasknutie folikulu – uvoľnenie vajíčka – ovuláciu.
    Z prasknutého folikulu vzniká žlté teliesko, ktoré produkuje nielen estrogény, ale najmä progesterón. Zvýšená tvorba tohto hormónu spôsobuje:
    * zvýšenie bazálnej telesnej teploty;
    * prispôsobuje už vytvorenú maternicovú sliznicu na uhniezdenie vajíčka;
    * zahusťuje hlien maternicového hrdla;
    * útlm produkcie FSH a LH – to bráni akejkoľvek ďalšej ovulácii v tomto cykle.
    Ak nie je vajíčko oplodnené, po niekoľkých hodinách zaniká. Asi za 12 – 16 dní dochádza k zníženiu produkcie estrogénu a progesterónu, a tak k menštruačnému krvácaniu.
    Reakciou na nízku tvorbu týchto hormónov vysiela hypofýza zosilnene FSH a LH – začína nový cyklus.

Duphaston je synteticky progesteron, logicky z toho teda plynie, ze pokial ho aplikujeme skor, a teda umelo zvysime hladinu tohoto hormonu v tele, vysleme signaly, aby sa utlmila produkcia FSH a LH, a teda ovulacia sa zablokuje.

Lekari tento liek predpisuju s tym, ze sa snazia akoby nastavit cyklus, a ocakavaju, ze po dlhodobejsom uzivani v rovnakom case sa ovulacia presunie pred obdobie nasadenia Duphastonu, no vacsinou ani nekontroluju, ci to tak skutocne je. Chapem, ze niekedy nie je coho sa chytit, ked zena bez vyvolavacky nemenstruuje..., no myslim, ze najprv je nutne urobit podrobne vysetrenia a na zaklade nich nasadit liek, ako vzdy pri nepravidelnom cykle nasadit Duphaston (bez nejakej kontroly folikulomtriou...)

Mila bendy,
    pokial si chcete byt ista, mozete si sledovat cyklus podla Symptotermalnej metody /sledovanie teploty a hlienu/, a sama uvidte. Prostrednictvom tejto metody dokazete relativne presne urcit cas ovulacie /s presnostou +-1den/. Mozno zistite, ze skutocne budete ovulovat este pred nasadenim Duphastonu, ale je mozne, ze teplota sa zvysi az po podani Duphastonu, co bude svedcit o tom, ze cyklus bol s velkou pravdepodobnostou anovulacny.
    Pokial mate nepravidelny cyklus ako spominate v rozmedzi az 32-53 dni, odporucala by som vam uzivat aj Sarapis http://www.magister.sk/-p-5623.html - prírodný produkt na báze materskej kašičky, pôvodne určený ženám v prechode, ale keďže ich problémy tiež súvisia so stratou plodnosti, je veľmi efektívny aj u žien v plodnom veku pri nepravidelnostiach v cykle. Neodporuca sa pri alergii na vcelie produkty. Vacsinou je dobre znasany aj s Duphastonom, no pokial by sa objavili nejake neziaduce ucinky, radsej ho v poovulacnej faze, ked uzivate Duphaston vysadte.
    Odporúča sa začať užívať spolu s novým cyklom v dávkovaní prvých 10dní 3x1, nasledujúcich 10dní 2x1, a potom až do vysadenia 1x1. Väčšinou sa odporúča užívať ho aspoň 3-4cykly. Materská kašička sa však neodporúča počas tehotenstva, preto je vhodné po zistení tehotenstva ho vysadiť /prípadne nahradiť iným kvalitným prípravkom odporúčaným pre tehotné/.
    Pokial by ste mali dalsie otazky, alebo mali zaujem naucit sa pouzvat Symptotermalnu metodu, rada vam pomozem, poslem nejake materialy... ozvite sa mi na eva@elep.sk
    Pekny den
    Eva
  3.  
    re: bendy

nie som lekarka ani farmaceut, ale nasla som informacie o duphastone tu: http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/duphaston-spc-5979.html

toto je oficialna informacia pre lekara a tam sa vyslovene pise, ze neblokuje ovulaciu.
    na davkovanie a preco sa ma brat tak ako vam lekarka povedala, sa spytajte, urcite to vysvetli.
    • bendy
    • 5.10.2010 13:33:33

Pekne pozdravujem, pani Evička, prečítala som Vašu reakciu pre Lucku a vidím, že podľa tohto je správne užívať Duphaston až po ovulácii. No včera mi moja ženská lekárka tvrdila, že Duphaston ovulácii vôbec nebráni, nerozumiem tomu, presviedčala ma o tom, že si v tejto veci môžem byť istá... Mám teda radšej sledovať cyklus a nenasadiť ho v 15. deň cyklu, ako kázala? Môj cyklus je od 32 do 53 dní, čiže tiež trošku rozhádzaný...
  4.  
    RE Lucka 92
    Dobry den,
    odpisala som vam vo vasej predchadzajucej otazke, konkretnejsie o vasom cykle mozeme cez mail.
    Eva
  5.  
    Dobrý deň chcela som sa opýtať doktor mi predpísal duphaston aby som mohla otehotnieť...Lenže mám nepravidelnú menštruáciu čiže neviem kedy mám plodné dni..Podľa čoho môžem zistiť kedy ovulujem?Veľmi by som chcela bábo ale mám strach,že sa nám to s priatelom nepodarí..
    Dakujem za odpoved
  6.  
    Dobry den,
    ovulacia prebieha v zdravom cykle 12-16 dni pred menstruaciou, no v mnohych cykloch je poovulacna faza skratena, a teda nevieme len tak presne odhadnut cas ovulacie. Toto sa da len folikulometriou /vacsinou viackrat pocas cyklu, kedy sa sleduje rast folikulu a pritomnost zlteho telieska, cim sa potvrdi, ze ovulacia prebehla/, alebo druhou moznostou /realizovatelnou doma/ je sledovanie podla Symptotermalnej metody, kedy nie podla nejakeho softveru, ale individualne v kazdom cykle dokazeme presne urcit, kedy ovulacia prebehla, ci prave prebieha. Ide o sledovanie bazalnej telesnej teploty a hlienu, kedy sa podla metodiky /vedecky overenej/, tieto symptomy vyhodnocuju, a takto sa urci cas ovulacie... Tato metoda je podla vyskumov po UZV najspolahlivejsia /presnost je +-1den oproti folikulometrii/.
    Ak by ste mali zaujem naucit sa pouzivat tuto metodu, rada vam pomozem /ozvite sa mi cez eva@elep.sk
    Pekny den
    Eva
  7.  
    Dobry den Eva,
    v prvom rade vam dakujem za odpoved. Spominane materialy ste mi uz zaslali, pozriem si ich a ak nebudem niecomu rozumiet, napisem vam.
    Moj lekar mi urcil ako prvy den uzivania Duphastonu 17. den cyklu. Moj cyklus je momentalne 35 dnovy. Ked som si vyratala v roznych ovulacnych kalendaroch dni ovulacie, tak mi vysli v roznych ovulacnych kalendaroch rozne ovulacne dni, cize neviem, kt. z nich sa mam riadit, ked je tam aj niekolkodnovy posun. Podstatne vsak je, ze ked nasadim Duphaston na 17.den cyklu ako urcil lekar - /vie ze mam 35.dnovy cyklus/, tak by som Duphaston uzivala pred ovulaciou, ktora by podla vasich slov tak mohla byt duphastonom blokovana a neprebehla by.
    Tak ako mam nasadit Duphaston, kt. den, aby som si ovulaciu neblokovala? Ked ani neviem presne urcit kedy by mali teoreticky byt ovulacne dni, lebo kazdy zdroj z internetu informuje inak, neviem si presne urcit plodne dni.
    Prosim vas o radu, ako dalej postupovat, kt. den si nasadit Duphaston v zavisloti od dlzky mojho 35.dnoveho cyklu? Nechcem to nechat len tak, ze ved to povedal lekar, ze 17. den cyklu nasadit Duphaston, tak ho nasadim nezmyselne a neefektivne. Neviem ci si lekar v tej chvili uvedomil, kedy mi prebiehaju ovulacne dni, ked mi urcil ten 17. den, co by mohlo byt este pred ovulaciou.
    Prosim vas o radu, aby som vedela ako po menstruacii postupovat, dakujem

TOPlist TOPlist