Vitaj u nás

Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".

Vanilla 1.1.2 is a product of Lussumo. More Information: Documentation, Community Support.

1.  
    Dobry den,

vas Predmenstruacny syndrom pravdepodobne suvisi so zvysenou hladinou prolaktinu. V Amerike sa robil nejaky vyskum, kedy sa zenam s PMS a zvysenou hladinou prolaktinu, ci neznamou pricinou PMS podaval tzv. pupalkovy /borákový/ olej, a zistili sa velmi dobre vysledky. U nas sa da tento olej dostat v kapsuliach od roznych firiem (napr.BIO-Glandin od Pharma-Nord http://www.mojalekaren.sk/bio-glandin-30-tbl/
    http://www.vialife.sk/0/oleje-lecitin/borakovy-olej-500mg-2.html
    Mozno ho zozenie aj od ineho vyrobcu - davkovanie je 1-2g /2xdenne. Okrem toho na PMS pomaha vit.B6 a Magnezium.

Strava pri PMS a tiez skrátenej luteálnej fáze /dodrziavat najma v poovulacnej faze/

 obmedziť rafinovaný cukor (5pol.lyžíc/deň), soľ (3g/deň), červeného mäsa (90g/deň), alkoholu (30g/deň), kávy, čaju a čokolády;
     obmedziť fajčenie;
     obmedziť príjem bielkovín (1g/na 1kg telesnej váhy denne)
     ako zdroje bielkovín uprednosťovať viac ryby, hydinu, celé obilniny a strukoviny, a menej červené mäsá a mliečne výrobky;
     obmedziť príjem mliečnych výrobkov na 2 porcie denne;
     obmedziť príjem tukov, najmä nasýtených a tepelne spracovaných (menej ako 20%kalórií);
     zvýšte príjem komplexných uhľohydrátov (60-70% kalórií);
     zvýšte príjem zelenej listovej zeleniny, strukovín, celých zŕn a obilnín;
     zvýšte príjem potravín obsahujúcich kys. cis-linolovú (dobrým zdrojom je saflorový olej – napr.1-2lyžice nezohrievaného oleja denne do šalátu)

Je dobré zapamätať ssi, že pohár mlieka obsahuje 8g bielkovín, 120g mäsa okolo 20g, jedno vajce 6g, a krajec celozrnného chleba s arašidovým maslom má okolo 10g bielkovín. Ideálny príjem bielkovín v gramoch sa rovná telesnej váhe v kg. Čiže ak vážite 57kg, odporúčaná dávka bielkovín je 57g.
    (podla Dr. Abraham, in Shannonová M. M., Plodnosť, cykly a výživa)
    • sinnet
    • 3.1.2010 23:02:30 Zmenené

Dobry den,
    dakujem za odpoved. Som rada, ze to je v poriadku.
    Este by som sa chcela spytat, ci ten pokles teploty uz na 23.den, aj napriek tomu, ze sa teplota az do menstruacie drzala nad liniou, nemoze sposobovat PMS .
    Uz niekolko mesiacov mam PMS, prejavuje sa to bolestivostou prsnikov, dokonca v jednom sa mi vytvara hrcka.
    Zacne to na zaciatku lutealnej fazy, prip. par dni po ovulacii a trva az do menstruacie. S nastupom menstruacie bolest vymizne a hrcka sa tiez strati.
    Lekar povedal, ze to nie je nic vazne.
    Okrem toho, v prvy den menstruacie mavam dost silne krce.
    Inak, uzivam pol roka Parlodel, kvoli vysokemu prolaktinu. Kvoli tomu som mala nepravidelne a velmi dlhe cykly, a vraj anovulacne. Prave preto som si zacala merat bazalnu teplotu, chcela som vediet, ci po nasadeni liekov budem ovulovat. Podla krivky to vyzera , ze ano, cykly mam pravidelne, ale nechapem ten PMS. Myslela som si, ze uzivanim Parlodelu sa to upravi.
    Je nejaky preparat, ktory by som mohla uzivat na zmiernenie PMS?
  2.  
    Dobry den,
    myslim, ze by to malo byt v poriadku. Je to totiz velmi individualne, zavisi na hladine progesteronu, ktory je v poovulacnej faze vylucovany aj zltym telieskom. Po ovulacii sa vytvori zlte teliesko, ktore postupne produkuje progesteron, a ten sposobuje okrem ineho aj zvysenie bazalnej telesnej teploty. U kazdej zeny to moze prebiehat rozne, a tak aj teplota moze stupat postupnejsie, a postupnejsie aj pred menstruaciou klesat, alebo vystupit rychlo v priebehu dna-dvoch, ostat na urcitej urovni celu lutealnu fazu a potom opat prudko klesnut. Taktiez je individualne, ci klesne teplota pred menstruaciou, alebo az pocas nej, resp. kratko po nej...
    Dobre znamenie, ze je vsetko v poriadku je to, ze teplota sa drzala nad liniou.
    Specificka situacia moze byt ak zeny otehotnie, vtedy sa teplota niekedy okolo 10.dna od ovulacie moze prudko zvysit /tiez to vsak nemusi byt pravidlo/ na uroven okolo 37°C a viac, pretoze sa zacne vylucovat HCG, ktory tiez sposobuje zvysenie BTT.
    Prajem vam pekne dni
    Eva
  3.  
    Dobry den!
    Chcela by som sa vas spytat, aka ma byt teplota pocas lutealnej fazy?
    Ma byt zvysena priblizne na rovnakej urovni pocas celej lutealnej fazy a vyrazne klesnut tesne pred menstruaciou alebo sa do urciteho dna tejto fazy zvysuje a potom do menstruacie klesa?
    Teplota mi pocas minuleho cyklu stupla na 36,5°C na 16.den. Potom postupne az do 23. dna stupala, v tento den vystupila na 37,1°C.
    Od 23. dna cyklu zacala klesat , ale az do menstruacie sa drzala nad ciarou. Menstruaciu som dostala na 29.den.
    Je to v poriadku?

TOPlist TOPlist