Vitaj u nás

Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".

Vanilla 1.1.2 is a product of Lussumo. More Information: Documentation, Community Support.

1.  
    RE: Ala
    prepacte, ze odpovedam tak neskoro, predpokladam, ze uz moja odpoved ani nie je aktualna, no ak by ste potrebovali pomoc ohladne sledovania a vyhodnocovania cyklu, ozvite sa mi na eva@elep.sk...
    Pekne dni
    Eva
  2.  
    RE: drobec768
    Predpokladam, ze v tomto case je uz moja odpoved neaktualna, preto by som len rada pripomenula, ze kazda hormonalna antikoncepcia moze byt abortivna /a tabletka escapelle posobi len abortivne/, a okrem toho ma mnozstvo neziaducich ucinkov - tu je vyber z clanku PharmDr. Jozef Laurinec

SEXUÁLNE ZDRAVIE

A každá hormonálna antikoncepcia spôsobuje u žien zníženie libida- zníženie pohlavnej túžby. Toto je spôsobené tým, že hormonálna antikoncepcia obsahuje syntetické –chemické hormóny, ktoré sa vlastnosťami a svojimi hladinami v krvi líšia od prirodzených ženských hormónov. Podávanie konštantných dávok antikoncepčných hormónov zabraňuje tvorbe vlastných pohlavných hormónov, estrogénov a androgénov vo vaječníkoch /blokovaním pozitívnej spätnej väzby/, z ktorých hlavne androgény sú rozhodujúcimi hormónmi ženskej sexuality.

B Syntetické estrogény menia štruktúru a funkciu nadobličiek Hladina kortizolu( tkz.stresového hormónu) môže byť až dvojnásobne vyššia.

C Ako prispejú k sexuálnemu zdraviu žien nežiaduce účinky hormonálnej antikoncepcie ako sú : nevoľnosť, nepravidelné krvácanie/najčastejší nežiaduci účinok/, zmeny nálad, depresie, prírastok hmotnosti, bolesti hlavy, kvasinkové ochorenia pohlavných orgánov?
    V dôsledku týchto menej závažných nežiaducich účinkov prestane v priebehu prvého roka užívať hormonálnu antikoncepciu 30-50 % nových užívateliek. /Základy gynekologickej endokrinológie, Grada Publishing,2002/.
    REPRODUKČNÉ ZDRAVIE

Syntetické hormóny obsiahnuté v hormonálnej antikoncepcií spôsobujú závažne nežiaduce účinky:

Najzávažnejšou komplikáciou je tromboembolická nemoc. Relatívne riziko u užívateliek hormonálnej antikoncepcie je 3-4x vyššie. 1-2 % tromboembolických príhod končí smrteľne.

Karcinóm prsníka
    Syntetické hormóny obsiahnuté v antikoncepčných prípravkoch sú na zozname karcinogénov I.A.R.C./ Internacional Agency for Research On Cancer/. V roku 2005 Americký National Institut of Enviromental Health Sciences , zaradil steroidné hormóny obsiahnuté v hormonálnej antikoncepcií do zoznamu 228 položiek dokázaných alebo vysokopravdepodobných karcinogénov. Samotný výrobcovia hormonálnej antikoncepcie pripúšťajú resp. uvádzajú na príbalových letákoch zvýšené riziko karcinómu prsníka (relatívne riziko 1,24).

Infarkt myokardu
    Relatívne riziko je 2,0 - 3,2x vyššie . Fajčenie u uživateliek mladších ako 35 rokov zvyšuje relatívne riziko 10 krát , u žien starších ako 35 rokov 100 krát !!!

Centrálne mozgové príhody
    Relatívne riziko u ischemických mozgových príhod je vyššie v rozmedzí od 0,89 až 2,99 krát. U užívateliek s vysokým tlakom je relatívne riziko 7,2 x krát vyššie, u fajčiarok 10,7 x vyššie.

Ako chceme aby nám Slovenské ženy rodili deti , keď budú mať zdravie poškodené výskytom týchto chorôb, alebo ktoré budú brať lieky na liečenie týchto chorôb ?!

VPLYV NA REPRODUKČNÉ ORGÁNY

Vplyv na vaječníky
    Používanie hormonálnej antikoncepcie potláča fyziologické funkcie vaječníkov/ napr. vznik dominantného folikulu, žltého telieska atď./, čo vedie obyčajne k zmenšeniu vaječníkov. V dôsledku toho asi u 2% užívateliek hormonálnej antikoncepcie pretrváva amenorea (neprítomnosť menštruačného krvácania) až niekoľko rokov po vysadení hormonálnej antikoncepcie.

Vplyv na maternicu
    Hormonálna antikoncepcia pôsobí nefyziologicky na sliznicu maternice, pretože syntetické hormóny dodáva do tela nie cyklicky /ako pri menštruačnom cykle/, ale súčasne estrogény aj gestagény spolu, alebo dodáva do tela len časť hormónov potrebných pre normálne fyziologické pochody maternice (gestagénna antikoncepcia). To má za následok:
    - redukovanú hrúbku sliznice maternice so zmenšenými riedkymi a vyčerpanými žľazami;
    - zmenu bunkovej štruktúry sliznice maternice, ktorá má za následok produkciu zón edému striedajúcich sa so zónami zvýšenej hustoty buniek;
    - zmenu biochemického a bielkovinového zloženia sliznice maternice;

Tieto zmeny na sliznici maternice znižujú možnosť nidácie – uhniezdenia oplodneného vajíčka nielen počas užívania hormonálnej antikoncepcie, ale ešte aj niekoľko mesiacov po jej vysadení.
    Podľa štatistiky Slovensko disponuje počtom 780 000 žien vo fertilnom veku /schopných porodiť dieťa/. Pri takomto malom počte je skutočne nezodpovedným luxusom ohrozovať sexualitu, zdravie a plodnosť slovenských žien hormonálnými antikoncepčnými prípravkami.

Existencia a rast populacie nášho národa majú byť oveľa dôležitejšie ako miliardové zisky tých, ktorý chcú sexuálne a reprodukčné zdravie nášho národa „liečiť“ hormonálnou antikoncepciou.
  3.  
    Dobry den,
    ospravedlnujem sa, ze po tak dlhom case sa ozyvam...
    Chcela som len upresnit - ano zalezi na dlzke cyklu kedy nastane vzostup teploty /moze to byt aj 40.den, pokial je cyklus dlhsi ako 50dni. Pravidlom je, ze je to v zdravom /i ked nepravidelnom cykle/ 12-16dni pred menstruaciou. Bazalnu telesnu teplotu /BTT/ treba merat podla pravidiel - cely cyklu rano ihned po zobudeni v rovnaku hodinu, rovnakym teplomerom, na rovnakom mieste. Vzostup vieme potvrdit len ak mame 6 predchadzajucich nizsich merani, a aspon 3 vyssie podla pravidiel metodiky STM. Cize podla hodnot, ktore su spominane nevieme urcit, ci vobec uz prebehla ovulacia, a teda kolko dni od nej ubehlo. Nie je totiz taka dolezita hodnota BTT, ako to, kedy a ako nastalo zvysenie /cize mohlo ist aj o zvysenie z 36,1 na 36,4, alebo z 36,5 na 36,8... u kazdej zeny to moze byt rozne.
    Vacsinou sa hovori, ze ak zena otehotnie teplta stupne na uroven okolo 37°C a viac, a menstruacia sa nedostavi ani po 18dnoch od ovulacie. No v tychto dnoch uz vacsina zien skusa tehot. test., ktory zacina byt objektivny uz okolo 10.dna po ovulaci, vtedy by uz malo byt oplodnene vajicko uhniezdene, a mal by sa teda uvolnovat HCG, ktory zachytava tehot.test.
    Pekny den
    Eva
    • ala
    • 25.4.2010 14:16:41

dobry den.
    chcela by som sa optyta,snazime sa s manezelom o babo uz asi 2 a pol roka,najskor to bolo lentak ci sa trafi,potom uz aj s vyratanymi plodnimi dnami...dna 18.4 som mala plodny den a samozrejme tym ze tuzime s manzelom po babetku sme mali pohlavny styk...lenze 20 a 21.4 som mala dost velke bolesti v podbrusku a den na to 22.4 som mala spinenie od rana az do vecera,dalsi den som nemala ani bolesti ani spinemie,vcera 24.4 som bola malatna..to je asi vsetko..podotykam ze najblisi menzes by mal prist 5.5 2010 mavam ho vecsinou presne.par dni 5 az 7pred menzesom mavam bolesti podbruska a prs.chcela som sa opytat ci mozem byt tehotna(velmi by sme radi)nikdy predtym sam nemala skor bolesti ani ziadne spinenie medzi menzesom..dakujem za odpoved ala
    • Aňa
    • 20.4.2010 11:36:52 Zmenené

Ja by som sa chcela vyjadriť k tej zvýšenej nameranej bazálnej teplote podľa mojich skúseností.
    Teplotu si meriam asi 25 rokov, takže to mám overené mnohonásobne. Okolo 15 dňa cyklu, nemusí to byť presne, záleží od dĺžky cyklu, sa teplota zdvihne o 0,2-0,4 oC.
    U mňa to bývalo do toho 14 dňa cca 36,5-36,6 . Obyčajne deň pred vzostupom tá teplota klesne ešte nižšie napr. 36,3-36,4 od 15. dňa asi 36,9-37,1. Zvýšená s malými odchylkami sa drží až do menzesu. Takže keď je zvýšená 2 dni, to o tehotnosti nehovorí nič. Ak sa nedostaví menzes asi do 18 dní zvýšenej teploty, vtedy je tehotnosť takmer istá. Tak to hovorí aj odborná literatúra.
    Vtedy by aj tehot.test mal byť pozit.
    Kto chce otehotnieť najpravdepodobnejšie plodné dni sú tesne pred zdvihnutím teploty.
    Zdvihnutie teploty značí, že ovulácia prebehla.
    Dúfam, že aj pani Evka to potvrdí.
    Teploty su orientačné, ako boli u mňa. Vo všeobecnosti možu byť celkovo vyššie alebo nižšie.
    Je to pri cykle 28-30dní. Ak je cyklus dlhší teplota sa zvýši neskor, lebo je ovulácia neskor.
    Ešte by som chcela povedať, že je dobré sledovať hlien v období plodných dní. Asi 5 dní pred zvýšením teploty by mal byť výraznejší / bielkový, redší/, po zvýšení teploty sa stratí alebo zhustne na krém.
    Veľa zdaru v snažení. Aňa
  4.  
    ahoj,,može sa stat že žena otehotnie,,ked zabudne vziat antikoncepčnu tabletku a ma pohlavny styk ???beriem rano okolol 8:00 a vzala som večer až o 21:00 apoistila som sa na druhy den tabletkou escapelle,,, dakujem,,
  5.  
    Dobrý deň. Mám na vás otázočku. Dnes som 18 den cyklu. Bazalnu teplotu si meriam krátko.Asi 5 dni. Prvé tri dni teplota 36,5. na štvrtý deň 36,7 no a na piaty 36,9. Tam sa mi drží už druhý deň . Dnes som si len tak zo zvedavosti spravila Tehot. test výsl. negatívny. Je možné aby tam bola nejaká malinká nádej na tehotenstvo? myslím vzhľadom na tu teplotu. Bežný cyklus mám 26 dni.Ďakujem
  6.  
    Dobry den,
    HCG sa zacina uvolnovat okolo 10.dna od pocatia. Pocatie nastava v case ovulacie, a teda asi po 10.dni by mal byt tehot. test objektivny. Je vhodne urobit ho z ranneho mocu, ktory je koncentrovanejsi.
    Drzim palce
    Eva
    • erika
    • 30.11.2009 13:24:23

Dobry den, chcem sa opytat, ze po kolkych dnoch zvysenej teploty po ovulacii moze byt teh. test pozitivny.
    dakujem
    Erika

TOPlist TOPlist