Vitaj u nás

Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".

Vanilla 1.1.2 is a product of Lussumo. More Information: Documentation, Community Support.

1.  
    Dobry den,
    po 12.sledovanom cykle sa mozete orientovat len podla pravidla "minus8", samozrejme vzdy pri kontrole hlienom /ak sa hlien objavi skor ako vyratany zaciatok plodneho obdobia, mali by ste sa povazovat za plodnu uz od tohoto dna/. Doteraz ste to robili spravne...
    Co sa tyka ukoncenia plodneho obdobia, sledujeme vrchol hlienu, + 3plodne dni /vacsina zien to ma pred vzostupom bazalnej telesnej teploty - BTT/, a vzostup BTT oproti 6 predchadzajucim nizsim meraniam. Pricom tretie z tychto zvysenych hodnot by malo byt zvysene min. o 0,2°C nad liniou. Liniu urcuje najvyssie zo 6 poslednych nizsich merani.
    Moze sa vsak stat, ze toto 3.vyssie meranie nie je zvysene o 0,2°C a viac nad liniu. Vtedy uplatnime vynimku1, t.j. pockame este jeden den, kedy musi byt meranie zvysene akokolvek nad liniou /nemusi byt o 0,2°C/.
    Niekedy sa zase moze stat, ze 2., alebo 3.vyssie meranie klesne na liniu, alebo pod liniu, vtedy uplatnime 2.vynimku - meranie ignorujeme, a cakame este jeden den, pricom toto posledne meranie urcite musi byt zvysene nad liniou o min. 0,2°C, inak sa ovulacia nepotvrdila.

Ak teda mate treti den od vrcholu hlienu /a viac/, a potvrdeny vzostup bazalnej telesnej teploty, t.j. treti /podla vynimky 4.den/ den zvysenych teplot podla vyssie spomenutych pravidiel, tak tento den vecer sa mozete povazovat za neplodnu.

Este k pravidelnosti cyklu - cykly, ktorych rozptyl dlzky je do 10 dni sa povazuju za pravidelne. To znamena, ze pokial mavate 26-31.dnove cykly, mozeme hovorit o pravidelnych cykloch.
    Cim je cyklus kratsi, tym by mala ovulacia prebiehat skor. Pretoze predovulacna faza moze byt v roznych cyloch rozna, ale poovulacna faza byva v kazdom zdravom cykle konstantna 12-16dni.

Ak by ste mali zaujem, mozem vam poslat nejake vyhodnotene cykly na ukazku /ak sa mi ozvete na mail/. Ak ste niecomu nerozumeli, alebo som to nezrozumitelne vysvetlila, pokojne sa pytajte...
    Pekne dni
    Eva
  2.  
    pani eva, ďakujem veľmi pekne za promptnú odpoveď.
    sledujem sa 11 cyklov, najkratší trval 26 dní, t. j. podľa pravidla -20 je posledný neplodný deň cyklu 6 deň a podľa pravidla -8 už 5 deň, lebo najskôr mi za celý čas čo sa sledujem, teplota stúpla na 13. deň, teda ak som to všetko správne pochopila. kým sa nesledujem 12 cyklov, môžem sa týmto riadiť?

ešte jedna otázka: najkratší cyklus som mala 26 dní, najdlhší bol 31 dňový - možno to považovať za pravidelný cyklus? a čím kratší cyklus tým skôr nastupuje plodné obdobie?

a posledná: vo všetkých cykloch sledujem najprv vrchol hlienu, až potom mi stúpne teplota a udrží sa pekne hore až do menštruácie (po jej začatí tak na druhý deň pekne klesne). to znamená, že od prvého dňa vzostupu BTT rátam ešte dve zvýšené merania a potom sa už môžem považovať za neplodnú?

ďakujem a prajem pekný výkend.
  3.  
    Dobry den,
    Symptotermalna metoda, ak ju par dobre ovlada, a vo vyhodnocovani nerobi chyby, jej spolahlivost je porovnatena so spolahlivostou Hormonalnej antikoncepcie.
    To, kedy plodne obdobie zacina, je individualne /niekedy v kratsich cykloch aj skor ako 6.den/, na zistenie tohoto zaciatku su vytvorene pravidla /prvych 5dni, minus8, minus20/, viac najdete na stranke, je tam aj taka pomocka - "pps" subor, ktory pomoze zene urcit, ktore pravidlo v danom cykle pouzit. Je to totiz vsetko velmi individualne, a zahrna to skusenost uzivatelky s metodou, dlzku jej cyklov, aj cas, kedy priblizne prebieha ovulacia. Tieto pravidla boli vytvorene na zaklade dlhodobych vyskumov, a su naozaj spolahlive.
    Koniec plodneho obdobia urcujeme v konkretnom cykle na zaklade vyhodnotena bazalnej telesnej teploty a hlienu, opat podla urcitych pravidiel. Poovulacne obdobie je urcite spolahlive, povedala by som, ze asi aj spolahlivejsie ako predovulacne... No ak spravne vymedzime toto obdobie, mozeme sa na to spolahnut, ak chceme mat istotu este vacsiu ako 98-99%, mozeme k urcenym hraniciam pridat jeden plodny den pred zaciatok plodneho obdobia a jeden plodny den po ukonceni plodneho obdobia. Tak spolahlivost zvysite este viac, a najma vlastny pocit istoty.
    Pokial by ste kedykolvek potrebovali pomoc s vyhodnotenim cyklu, alebo skontrolovanim, ci ste ho vy dobre vyodnotili, alebo budete mat akekolvek otazky, pokojne sa ozvite aj na eva@elep.sk, pokusim sa co najrychlejsie vam cyklus vyhodnotit, skontrolovat...
    Pekny vikend
    Eva
  4.  
    ahoj,

metódu merania teploty praktizujem už rok, z tejto stránky som si posťahovala všetko čo sa len dalo, takže zatiaľ ďakujem. plne súhlasím s tým, že je oveľa lepšie a prospešnejšie zdraviu sledovať sa a nie pchať sa tabletkami. v podstate mám takmer pravidelný cyklus, teda neviem, ak nie je presne niekoľko dňový (pohybuje sa tak medzi 27 - 30) dňami, myslím , že ovulujem trošku neskôr, teplota mi stúpne najskôr tak v 13. deň a potom ostáva zvýšená. meriam si jukaždé ráno, síce posledný mesiac som to trochu zanedbala, sledovanie hlienu mi tiež nerobí problém. len nemám tejto metóde 100% dôveru, myslím tým, že hoci sa sledujem a ratám plodné/neplodné dni atď, stále tam v pozadí niekde je ten škriatok, že čo ako napr. na 25.deň budeme mať s manželom styk a otehotniem? prakticky viem, že to nie je možné, ale skúste mi poradiť. čítala som aj v odbornej literatúre, že páry snažiace sa o bátätko môžu svoje snaženie praktizovať cca od 9 do 19 dňa cyklu. čiže ja keď otehotnieť nechcemmožno trochu divná otázka, ale sú v cykle niektoré dni úplne isté, že neotehotniem? tu som čítala že prvých 5 dní je žena neplodná. viem že po nich je možné otehotnieť, keďže spermie prežívajú dlhšie v kryptách. ako je to po ovulácii? ktoré dni by sme sa mohli bez problémov milovať?

ďakujem krásne za všetky rady. anna

TOPlist TOPlist