Vitaj u nás

Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".

Vanilla 1.1.2 is a product of Lussumo. More Information: Documentation, Community Support.

1.  
    Milá Hela,
    ozvite sa mi na eva@elep.sk, poslem vam nejake materialy, a pomozem naucit sa pouzivat STM...
    Pekny den
    Eva
  2.  
    Dobrý deň,
    práve dnes som objavila túto stránku a veľmi rada by som sa chcela naučiť ovládať túto metódu. Mám 28 rokov a 3 krásne detičky (4, 2 ročné a 3 mesiace). Mám trochu strach ako to zvládnem. Užívala som hormonálnu antikoncepciu a tá mi vôbec nesadla a po 3 týždňoch som ju vysadila a s kondómom to nie ono. prosím o pomoc
    Hela
    • annna
    • 15.3.2010 17:33:20

Dobrý deň Natália, musím vám napísať. Čítam si tieto diskusie a ste presne "môj prípad", tiež mám tri deti a najmladší má 7 mesiacov. A tiež sa snažím začať s touto metodou, hoci sa veľmi bojím keďže už máme 3 deti, mala som sa zobudiť asi skôr:-) A veľmi by som bola rada, keby sme si trošku poradili a podelili sa zo skúsenostami, ak s tým súhlasíte. Tiež začínam - asi 5 den si píšem teploty. Tiež kojím aj celú noc... Informácie som si ale zohnala cez www.lpp.sk , radí mi jedná zlatá pani Simonka a zajtrá idem aj na nejakú prednášku : "Kresťanské manželstvo za dverami spálne". Tak som zvedavá. Mám s tejto metódy zatiaľ zmiešané pocity a práve preto potrebujem nejakú spriaznenú dušu, lebo v manželovi oporu nemám. Ak budete mať záujem, prosím ozvite sa na : aaanicka@centurm.sk ďakujem Anna
    • nina
    • 8.2.2010 21:13:42

Ďakujem za odpoveď,
    nina
  3.  
    Milá Nina,
    dakujem za vasu podporu... a gratulujem vam ku krasnej rodinke...
    Ak si neprajete zatial otehotniet, ma zmysel merat si uz teplotu, ak mate kazdu noc relativne podobne podmienky, tak je to uplne super, nevadi, ze sa budite na dojcenie. Ale je vhodne zapisovat si k tomu aj okolnosti, ak by bolo ine ako bezne, castejsie budenie, ina hodina merania, menej spanku, choroba, stres, lieky ...
    Teplota bude spočiatku "nehodnotiteľná" a budete sa orientovať len podľa hlienu. V dňoch typického neplodného hlienového príznaku /toto je neplodny hlienovy priznak, ktory sa u vas dlhodobo objavuje - po dobu min. 2-3tyzdne - niektore zeny pocituju sucho bez hlienu, ine husty, biely hlien.../ ste neplodná, ak niektorý deň nastane zlepšenie kvality hlienu, považujte sa za plodnú, a tiež ešte 4dni po vymiznutí príznaku.
    Nástup plodnosti bude signalizovať ustálenie teploty na relatívne rovnakej /s rozptylom do 0,2°C/, nižšej úrovni, a tiež nástup plodnejšieho hlienu. V týchto dňoch môže nastať vzostup teploty, čo potvrdí priebeh ovulácie. Toto vyhodnocujeme ako pri bežnom cykle, ale po potvrdení vzostupu rátame ešte jeden plodný deň navyše. /nejake informacie su aj tu http://www.elep.sk/symptotermalna-metoda-v-obdobi-dojcenia /
    Ak nemate s vyhodnocovanim ziadne skusenosti, a potrebovali by ste kedykolvek poradit, ci zaslet nejake materialy, pokojne sa ozvite na eva@elep.sk, rada vam pomozem.
    A mozem vam povedat /aj z vlastnej skusenosti/, ze tato metoda je spolahliva aj v case dojcenia, i ked niekedy narocna, a najma v zaciatkoch sa za byt komplikovana...
    Drzim vam palce a prajem pekne dni
    Eva
    • nina
    • 7.2.2010 20:54:01

Zdravím, napísali ste to velmi pekne, povzbudilo ma to.
    Tiež sa snažím začať používať túto metódu, len ešte sa to učím. Máme totiž 7-mesačného syna a ešte mi nezačal cyklus, tak uvidím ako to pôjde. Predtý, som len počula o Bilingsovej metóde, ale nepožívali sme ju. Trochu sa aj bojím, môj manžel tejto metóde neverí a radšej sa pripravuje na dalšie bábo (máme ešte 5 a 3 roč.deti). Sledujem si zatial len hlien, ešte nič, teplotu si zatial nemeriam, neviem totiž či ti má význam, ak v noci ešte dosť často kojím, ale nevstávam pri tom, malý spí pri mne. Má to podla vás význam, začať si ju už teraz merať?
    Rada by som sa vám velmi poďakovala za túto stránku, naozaj robíte veľmi záslužnú činnosť, nech vám to Pán oplatí a nech sa vám a celej rodinke darí. Natália
    • Aňa
    • 19.8.2009 13:45:00

Dobrý deň!
    Túto stránku som objavila len minulý týždeň a som veľmi rada, že existuje. Chcem napísať
    svoj názor k tomu, čo píše p.Evka. Vo všetkom s ňou súhlasím. Mám 45 rokov a dve dospelé
    deti /23,21/. Teplotu si meriam už 25 rokov a toľko som aj vydatá. Manžel mi bol vždy pod-
    porou a dodržiaval to, na čom sme sa dohodli ešte pred svadbou, že to bude vždy prirodze-
    nou cestou /pre nás to má veľký význam aj po náboženskej stránke/. Musím súhlasiť aj s tým,
    že to vobec nejako nezaťažuje. Odmenou je, že sa pri milovaní nemusíte obávať, že zosta-
    nete tehotná a žena sa aj lepšie spozná po zdravotnej stránke. Takmer vždy som vedela,
    kedy budem mať prípadný dlhší cyklus. Výrazný plodný hlien, ale hlavne namerané vyššie odnoty bazálnej teploty, potvrdili jasne aké mám kedy dni. Čo sa týka sexuálnej absencie, tá bola
    výraznejšia, keď som kojila a nedal sa dobre určovať cyklus, ale to sa dalo vydržať. V bežnom
    živote je skor milé a sympatické, keď aj po 20 rokoch vidíte, ako manželovi zasvietia očká
    keď mu poviete po niekoľkodňovom čakaní, že ste 3x namerala vyššiu teplotu. Jeho odmenou
    je ochotná a vďačná manželka, čo si myslím že tým manželský vzťah nestráca, ale naopak.
    V čase plodných dní, aspoň z vlastných skúseností viem, že si možu byť manželia bližší po tej
    duchovnej stránke. Spomíname na časy, keď sme spolu chodili a prejavy lásky možu byť krásne aj bez pohlavného spojenia. Zvyknite si na vetu:" Dnes by to bolo pekné, ale my si to vynahra-
    díme neskoršie!"
    Tento príspevok píšem pre manželov, ktorí sa rozhodujú, či s tou metódou začať. Stojí to za
    to!!!
    Ja som vo veku, kedy už cyklus nie je taký spoľahlivý a jasný, ako keď je človek mladší, preto
    aj ja potrebujem poradiť a som vďačná, že žijú takí ľudia ako p.Evka s manželom. Verím, že aj
    manželské páry, do ktorých sa pomaly vkráda "prechod" možu využívať túto metódu. Veď sa
    učíme celý život!
    Veľa lásky praje Aňa.
  4.  
    Mam 33 rokov, som matka dvoch dcer (3,5 a 2,5 r.). este pred prvym tehotenstvom sme s manzelom praktizovali billingsovu metodu. v obidvoch pripadoch sa nam nase drobce narodili po stastnom zlyhani pouzivania tejto metody :). kedze naplanovanie pripadneho tretieho a dalsieho dietata by som uz radsej istejsie chcela drzat vo svojich rukach, hladala som na internete nieco "spolahlivejsie" ale zaroven rovnako prirodzene ako spominana metoda a "vygooglila" som si symptotermalnu metodu (STM). ucit sa ju a pouzivat som zacala kratko po narodeni mojej druhej dcery. vobec to nie je zlozite a ani ma to nijako neobmedzuje (ci uz casovo alebo fyzicky). rano hned po prebudeni si teplotu zmeriam elektronickym teplomerom a zapisem si ju az niekedy poobede alebo vecer, ked si sadnem za pocitac (co je tiez pravidelne). sustredit sa na pocity z hlienu tiez nie je problem. teraz mi to uz ide akosi automaticky, kedze sa jeho kvalita cyklicky meni. niekto moze namietat, ze zjest tabletku je jednoduchsia cinnost, nez pravidelne sa sledovat a robit si zaznamy. verte, ze nie. ide o pravidelnu cinnost, presne ako pri konzumovani tablety a nezaberie viac ako minutu. rozdiel je v tom, ze STM nema ziadne vedlajsie ucinky, kdez to o HAK sa to povedat neda. tabletu zabudnete zjest a ste v strese. a nehovoriac uz o financnej stranke. peniaze, co by som dala na antikoncepciu si radsej odlozim pre svoje dieta, ktore si naplanujem :). ach, ano....je tu este sexualna absencia pocas plodnych dni, ktora byva pre mnohych neprekonatelnou prekazkou. co k tomu? asi len tolko, ze ja vladnem svojmu telu a libidu tiez. nie naopak. za moje zdravie mi to urcite stoji. pri pouzivani STM komunikujeme s manzelom aj take veci, ktore su pri pouzivani antikoncepcie obycajne vylucnou zalezitostou zeny-manzelky. nepaci sa mi klise, ze starost o zabranenie pocatiu ma byt len na pleciach zeny. zodpovednost za pripadne nechcene otehotnenie je potom opat na nej. a to nie je spravne. partneri by mali byt "jedno" vo vsetkom. a hlavne v sexualnom zivote.
    ked som cakala nase deti, hovorili sme, ze sme tehotni a nie, ze ja som tehotna. podobne je to aj teraz. manzel sa informuje na stadium cyklu, v ktorom sa prave nachadzame. pyta sa ci mame emko alebo ci prave ovulujeme. moze sa to zdat niekomu prinajmensom cudne, ale ja osobne si myslim, ze je to vporiadku. moj manzel je predsa mojou sucastou a ma byt so mnou (v dobrom i zlom... :) v kazdej situacii zivota. aj planovanie rodiny do toho zapada. muzi su otcami nasich deti. spolupodielaju sa na ich vychove a staroslivosti. vlozme do ich ruk aj zodpovednost za ich planovanie. tato zodpovednost za planovanie rodiny sa v dvojici nesie ale aj prijma lahsie, nez ked je to vsetko iba na zene. Katarína

TOPlist TOPlist