Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".
Dobry den, mozem k tomu uz len dodat, ze ziadna antikoncepcia nie je 100% /dokonca ani sterilizacia/, a spolahlivo myslim v ramci spolahlivosti danej metody. A velmi dobre viem, co znamena riskovat, co je zapis v uverovom registri, exekucia... no aj tak si myslim, ze najlepsia investicia aku sme v zivote urobili su nase deti. Myslim, ze je to o pohlade na zivot, a na to, co od zivota ocakavame, co sme ochotni obetovat... Viac v maily, aj ked som trochu zmatena, kto z vas mi pisal mail, ci vy, alebo Matus... Pekne dni Eva
Mam len jednu reakciu. Cital som toto, asi od Vas: Mgr. Eva Šarközyová
Prirodzene plánované rodičovstvo - 2. časť
2.1. Ogino-Knausova kalendárna metóda .......
Spoľahlivosť tejto metódy je relatívne nízka (PI 15-35 / http://www.antikoncepcia.com/index.php?idpg=41 / najmä u žien s nepravidelnými cyklami, ale metóda neráta ani s tzv. vyprovokovanou ovuláciou /ovulácia vyprovokovaná silným emociálnym zážitkom pri pohl. styku/.
Tak ako chcete Matusovi najst spolahlivo neplodne dni pred ovulaciou, ak na druhej strane tvrdite, ze ovulacia sa da vyprovokovat? A argument, ze ak sa neobjavi hlien, tak obdobie mozeme povazovat za neplodne neobstoji. Ak zoberiem do uvahy, ze zivotnost spermii je 7 dni, tak u nas ovulacia prebehne vzdy skor ako 7 dni po objaveni hlienu. Mne totiz, tiez bolo odporucane vynechat odbobie pred ovulaciou, je mozne, ze prave z tohto dovodu. A co sa tyka toho zariskovania, zopar krat sme zariskovali a mame na to uz dve spomienky. Jedna ma 7 a druha 6 rokov. Asi mame smolu a sme extremne plodni. Pretoze vieme presne, kedy sme obe deti pocali a poviem vam, ze to nebolo v nejakych, ja to volam ze nebespecnych dnoch. Bolo to obdobie "no uz by sme asi nemali riskovat". Odvtedy sa snazime doverovat radsej sebe a neriskujeme. Nedavno som zariskoval a nezaplatil hypoteku, no bohuzial tam to uz tak dobre nedopadlo, tiez mam na to spomienku, lenze v uverovom registri. Riskovat sa nema!!! A uz vobec nie s ludskym zivotom. A ak mi je jedno, ci pocnem alebo nie, to uz potom nie je risk. Ak ma niekto dovod nemat deti, na riskovanie nie je miesto. My sme vzdy pouzivali PPR a nehodlame to menit a z vlastnej skusenosti viem, ze risk je vacsinou zisk (dalsieho dietata). Inak sme na tom podobne ako Matus akurat sme o 3 roky mladsi. Hlavne co sa tyka sluzobnych ciest (tie mam niekedy dost casto) ho velmi chapem. Matus, asi z PPR este zacinate, preto ti poviem slova mojej manzelky, ktore povedala nazaciatku mne: "vydrz, ta chut ta o par rokov prejde a potom tie obdobia budu lahsie".
Dakujem za ochotu. Ako som povedal, po rokoch co sme spolu, uz tuzba jeden po druhom ochladla. Nehovorim, ze vinou PPR, ale som presvedceny, ze tomu stavu napomohla. Velakrat som bol znechuteny neustalou „nemoznostou“. Ako som spominal, bolo nam doporucene vyuzivat len poovulacnu fazu t.j. okolo 10 dni. A nebolo „vacsej radosti“ ako ked som po trojtyzdnovom „poste“ odcestoval na sluzobnu cestu. To, ze mi je luto, som pisal o tom, ze sice mam uz 33 rokov, ale to zase nie je az tak vela. A ked pocuvam priatelov, ze oni su aj v tomto veku daleko aktivnejsi (a to nehovorim, z esu to nejake prasata) ako ja som kedy bol, tak mi je luto. Niekedy uvazujem, ze keby sme viedli aktivnejsi zivot v tejto oblasti, mozno by to bolo lepsie. Tolko sme si odriekali, az sme si na to zvykli.
Mily Matus, dakujem za vas nazor, mate pravdu, metoda niekedy /a mozno aj dost casto/, moze vo vztahu vyvolavat napatie, v pohlade, ktory spominate. Mozno sa niekedy az prilis glorifikuje, aj v tom mate pravdu... Je mi luto, ze kvoli metode vam je niektorych obdobi v zivote luto /ak tomu dobre rozumiem/, no myslim, ze to nie je len o metode, ale o pohlade oboch manzelov na vec, o ich viere, ci dovere Bohu. Myslim, ze keby Mu manzelia viac doverovali, mozno by aj castejsie "zariskovali"... aj ked viem, ze su aj narocne situacie, spojene najma so zdravotnymi problemami... Inak pri 35-dnovom cykle sa urcite najdu aj spolahlivo neplodne dni na zaciatku cyklu, ak by ste chceli, mozem vam na to pozriet, poradit ako ich vzdy na zaciatku cyklu identifikovat... /ak by ste mali zaujem, mozete sa mi ozvat na eva@elep.sk, rada vam, ci vasej manzelke s tym pomozem/. Pekny den Eva
Ja mam 32 rokov. Som zenaty 9 rokov a mame dve deti 6 a 8. My sme tiez zacinali velmi optimisticky. Nebolo to lahke hlavne spociatku pouzivat PPR, ale teraz s pribudajucim vekom uz tuzba jeden po druhom klesa. My, kedze uz neplanujeme dalsie dieta, bolo nam doporucene vyuzivat len dni po ovulacii. Kto ma skusenosti vie, ze ich vela nie je, u nas to vychadzalo 8-9 pocas pomerne pravidelneho 35-dnoveho cyklu. Pouzivame PPR, nikdy sme o inom neuvazovali, ale preco pisem je, ze mam pocit, ze sa tato metoda az priliz glorifikuje. Nespominaju sa tu nevyhody, nikto tu nespomina to napatie, ktore to velakrat vyvolava. Argument, bolo by to krasne ale my si to nechame na neskorsie.., znamena to, ze neskorsie by to uz fajn nebolo? Niekedy mam pocit, ze to su argumenty, aby sa clovek utesil v smutku, a nie racionalny argument. Uznavam v zaujme propagacie metody, nemozno povedat vsetko, ved keby ste povedali, ze pri pouzivani metod sa realne budete milovat 2-3 krat do mesiaca, tak to bude pouzivat len to najtuhsie katolicke jadro. Dnes, ked sa niekedy zamyslim nad svojim zivotom mi je trochu luto, ze som ho neprezil v tejto oblasti trochu aktivnejsie. Nechcem tym povedat, ze lutujem rozhodnutie pouzivat PPR. Len, ze mi je luto... I to je mozno jedna z nevyhod tejto metody.
Dobrý deň, práve dnes som objavila túto stránku a veľmi rada by som sa chcela naučiť ovládať túto metódu. Mám 28 rokov a 3 krásne detičky (4, 2 ročné a 3 mesiace). Mám trochu strach ako to zvládnem. Užívala som hormonálnu antikoncepciu a tá mi vôbec nesadla a po 3 týždňoch som ju vysadila a s kondómom to nie ono. prosím o pomoc Hela
Dobrý deň Natália, musím vám napísať. Čítam si tieto diskusie a ste presne "môj prípad", tiež mám tri deti a najmladší má 7 mesiacov. A tiež sa snažím začať s touto metodou, hoci sa veľmi bojím keďže už máme 3 deti, mala som sa zobudiť asi skôr:-) A veľmi by som bola rada, keby sme si trošku poradili a podelili sa zo skúsenostami, ak s tým súhlasíte. Tiež začínam - asi 5 den si píšem teploty. Tiež kojím aj celú noc... Informácie som si ale zohnala cez www.lpp.sk , radí mi jedná zlatá pani Simonka a zajtrá idem aj na nejakú prednášku : "Kresťanské manželstvo za dverami spálne". Tak som zvedavá. Mám s tejto metódy zatiaľ zmiešané pocity a práve preto potrebujem nejakú spriaznenú dušu, lebo v manželovi oporu nemám. Ak budete mať záujem, prosím ozvite sa na : aaanicka@centurm.sk ďakujem Anna
Milá Nina, dakujem za vasu podporu... a gratulujem vam ku krasnej rodinke... Ak si neprajete zatial otehotniet, ma zmysel merat si uz teplotu, ak mate kazdu noc relativne podobne podmienky, tak je to uplne super, nevadi, ze sa budite na dojcenie. Ale je vhodne zapisovat si k tomu aj okolnosti, ak by bolo ine ako bezne, castejsie budenie, ina hodina merania, menej spanku, choroba, stres, lieky ... Teplota bude spočiatku "nehodnotiteľná" a budete sa orientovať len podľa hlienu. V dňoch typického neplodného hlienového príznaku /toto je neplodny hlienovy priznak, ktory sa u vas dlhodobo objavuje - po dobu min. 2-3tyzdne - niektore zeny pocituju sucho bez hlienu, ine husty, biely hlien.../ ste neplodná, ak niektorý deň nastane zlepšenie kvality hlienu, považujte sa za plodnú, a tiež ešte 4dni po vymiznutí príznaku. Nástup plodnosti bude signalizovať ustálenie teploty na relatívne rovnakej /s rozptylom do 0,2°C/, nižšej úrovni, a tiež nástup plodnejšieho hlienu. V týchto dňoch môže nastať vzostup teploty, čo potvrdí priebeh ovulácie. Toto vyhodnocujeme ako pri bežnom cykle, ale po potvrdení vzostupu rátame ešte jeden plodný deň navyše. /nejake informacie su aj tu http://www.elep.sk/symptotermalna-metoda-v-obdobi-dojcenia / Ak nemate s vyhodnocovanim ziadne skusenosti, a potrebovali by ste kedykolvek poradit, ci zaslet nejake materialy, pokojne sa ozvite na eva@elep.sk, rada vam pomozem. A mozem vam povedat /aj z vlastnej skusenosti/, ze tato metoda je spolahliva aj v case dojcenia, i ked niekedy narocna, a najma v zaciatkoch sa za byt komplikovana... Drzim vam palce a prajem pekne dni Eva