Vitaj u nás

Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".

Vanilla 1.1.2 is a product of Lussumo. More Information: Documentation, Community Support.

1.  
    Dobry den,
    pri zvysenej hladine prolaktinu sa mozu objavovat tazkosti s cyklom - nepravidelnosti cyklu, pocit naplnenia prsnikov, predmenstruacny syndrom, no moze ist postupne az o stratu menstruacie. Pokial neplanujete v blizkej dobe babatko, a nemate taketo problemy, ktore by vas obtazovali, samozrejme nie je nutne uzivat lieky. Vyssia hladina prolaktinu /sprevadzana aj priznakmi/ sa da tiez upravit vit.B6 - 200-600mg/den (idealne v kombinacii s Magneziom a Zinkom), pripadne skusit Prenatal (multivit pripravok vhodny aj na upravu cyklu) a k tomu B6.
    Vhodne je tiez skontrolovat cukrovku, niekedy je tiez hypoglykemia silnym podnetom na vylucovanie prolaktinu.
    Pekny den
    Eva
  2.  
    Dobrý deň ,
    mohla by som som Vás poprosiť o radu... mám zvýšený hormon Prolaktím, je to už asi pol roka čo beriem Norprolac, no býva mi z neho zle. Hodnoty hormonu mi dosť kolíšu,, niekedy sú tie hodnoty dosť vysoké,,a ak idem o nejaké dva mesiace na kontrolu tak sú hodnoty až pod normu. Ale ak neberiem lieky tak zase sa hormon vyšplha do vysokých hodnôt. Mám 27 rokov a ešte zatiaľ neuvažujem o tehotenstve, možno niekedy o 3 roky.Dočítala som sa , že to môže byť aj zo stresu, ale nemôžem povedať že by som sa nejako stresovala. Zmenila som stravovanie, nasadila som zdravú stravu.Rozmýšľala som že by som vysadila lieky a skúsila to nechať tak či sa to nejako samo neupravý aj tým že som zmenila životosprávu,, a prestala fajčiť. Ale mám strach , že ak nebudem brať lieky aby sa môj stav nejako nezhoršil.Čo sa môže stať ak vysadím lieky , môžem mať z toho nejaké vážnejšie problémy? -nejaké nádory, či podobné problémy?
    ďakujem pekne za radu
    Lenka
  3.  
    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať a zároveň Vás požiadať o radu aký postup by mohol pomôcť k zníženiu hormomu prolaktín. Keďže z tohto problému sa vyskytli iné ťažkosti. Doktor mi oznámil že sa mi v hlave vytvoril nádor ktorý spôsobil prolaktín. Lekár navrhuje hormonálne lieky ale chcela by som vedieť či je to dobré riešenie a problém mi pomôže vyriešiť alebo len na chvíľu potlačiť. Hádam dostanem nejakú užitočnú radu, za ktorú vopred ďakujem.
  4.  
    Dobry den,
    nemyslim si, ze nasadenie hormonalnej antikoncepcie /HAK/ je riesenim zvysenej hladiny prolaktinu. Ak by to aj pomohlo, neda sa vylucit, ze po vysadeni sa problem opat vrati. HAK totiz problem primarne neriesi, len ho akoby zakryval, kedze navodzuje v organizme umelo nadefinovanu hormonalnu regulaciu. Okrem toho ma HAK prilis vela vedlajsich ucinkov na to, aby ju zena brala dlhodobo, nehovoriac o problemoch s pocatim, ktore sa nedaju po jej dlhodobom uzivani vylucit /viac najdete tu http://www.lekarenkarmel.sk/- v casti "archiv clankov"/.
    Mozno by vam pomohlo doplnit najma vit.B6 (200-600mg/den), a Magnezium.
    Okrem toho by som vam doporucila upravit stravu, ak je to nutne podla tejto schemy...
     obmedziť rafinovaný cukor (5pol.lyžíc/deň), soľ (3g/deň), červeného mäsa (90g/deň), alkoholu (30g/deň), kávy, čaju a čokolády;
     obmedziť fajčenie;
     obmedziť príjem bielkovín (1g/na 1kg telesnej váhy denne)
     ako zdroje bielkovín uprednosťovať viac ryby, hydinu, celé obilniny a strukoviny, a menej červené mäsá a mliečne výrobky;
     obmedziť príjem mliečnych výrobkov na 2 porcie denne;
     obmedziť príjem tukov, najmä nasýtených a tepelne spracovaných (menej ako 20%kalórií);
     zvýšte príjem komplexných uhľohydrátov (60-70% kalórií);
     zvýšte príjem zelenej listovej zeleniny, strukovín, celých zŕn a obilnín;
     zvýšte príjem potravín obsahujúcich kys. cis-linolovú (dobrým zdrojom je saflorový olej – napr.1-2lyžice nezohrievaného oleja denne do šalátu)

Je dobré zapamätať ssi, že pohár mlieka obsahuje 8g bielkovín, 120g mäsa okolo 20g, jedno vajce 6g, a krajec celozrnného chleba s arašidovým maslom má okolo 10g bielkovín. Ideálny príjem bielkovín v gramoch sa rovná telesnej váhe v kg. Čiže ak vážite 57kg, odporúčaná dávka bielkovín je 57g.
    (Dr. Abraham, in Shannonová M. M., Plodnosť, cykly a výživa)

Samozrejme predpokladam, ze HAK sa vysadi. Ak by ste sa rozhodli riesit vas problem takymto sposobom, mohli by ste sa mi ozvat aj na eva@elep.sk, poslala by som vam k tomu viac informacii, pripadne by sme to mohli konkretnejsie konzultovat, ake mate konkretne problemy - sympomy zvysenej hladiny prolaktinu...
    Pekny den
    Eva
    • Livka
    • 6.12.2010 16:12:53

Dobrý deň,
    potrebovala by som od Vás radu ohľadom zvýšených hormónov, prolaktínu a ASD. Už pol roka beriem antikoncepciu Chloe, no hormóny sa aj napriek tomu zvýšili. Lekár mi predpísal tú istú antikoncepciu na ďalšie 3 mesiace a potom mám prísť opäť na odber. Chcela by som vedieť, aké je možné nebezpečenstvo v mojom prípade, a čo by som mohla spraviť alebo obmedziť pre zníženie týchto hormónov. Mám 18 rokov. Hádam dostanem nejakú užitočnú radu, za ktorú vopred ďakujem.
  5.  
    Mila Barunka,
    skratena poovulacna faza moze byt priznakom zvyseneho prolaktinu, ale nejde az o tak velke skratenie, ze by to urcite muselo robit problem. Sledujte si aj kvalitu hlienu, ci nie je v case ovulacie a pred nou prilis husty /tiez moze byt priznakom/. Myslim, ze Prenatal by mohol pomoct a tiez spanok v uplnej tme.
    Hladina teplot v nizsej faze nemusi byt problemom, i ked moze byt priznakom znizenej funkcie stitnej zlazy /ak su dlhodobo hodnoty pod 36,3°C/, no zalezi tiez kedy si meriate teplotu /cim je hodina merania skorsia, tym je aj teplota nizsia/. Zo skusenosti viem, ze aj takto nizke teploty nemusia byt este problemom.
    Pekne dni
    Eva
  6.  
    Ďakujem za odpoveď. Endokrinológ mi vyslovene povedal, že je veľmi spokojný, výsledky som mala veľmi "hlboko" v norme. Hovoril, že galaktorea môže súvisieť s antidepresívami, ktoré beriem, ale mala som ju už predtým. Každopádne moje bazálne teploty: v predovulačnej fáze cyklu to býva do 36,2 (meranie o 6:00, v ústach), aj keď často sú pod 36,0. Možno je to naozaj málo. Zvýšenie je prakticky vždy o 0,2 stupňa naraz a pod to neklesá. Ak si teplotu meriam pravidelne, cyklus sa dá veľmi pohodlne vyhodnotiť (pre moje účely, keďže zatiaľ neriešim otehotnenie). Zaujímal by ma Váš názor na 11-dňovú luteálnu fázu, pretože to je kratšie než sa udáva ako normálne.
    Trochu som skúmala na internete a našla som medicínske články o tom, že keď sa nedá zistiť príčina galaktorey (endokrinologická), tak sa nelieči, ak nie je obťažujúca. Vraj to je dosť veľká časť prípadov. Za príčinu sa považuje zvýšená citlivosť tkaniva na voľne cirkulujúci prolaktín. To ma celkom upokojilo.
    Ďakujem za tip na pre-natal. Momentálne skúšam pupalkový olej, uvidím, či sa niečo stane.
  7.  
    Dobry den,
    prepacte, ze odpovedam neskorsie /dovolenka/...
    Galaktorea moze byt symptomon znizenej /zriedkavejsie zvysenej/ funkcie stitnej zlazy. Na identifikovanie problemu so stitnou zlazou by nam pomohli vyse hodnoty bazalnej telesnej teploty, niekedy moze byt znizenie, ci zvysenie hranicne a neidentifikuje sa laboratorne u endokrinologa, no moze sa objavit pri problemoch s cyklom, resp. s pocatim. /ak by ste mali zaujem, mozete mi poslat vase zaznamy na eva@elep.sk a skusim ich vyhodnotit po tejto stranke - pripadne sa mi pripomente touto komunikaciou.../
    Okrem riesenia stitnej zlazy sa da zvysena hladina prolaktinu riesit aj uzivanim vit.E, B6 a magnezia, taktiz pomaha obmedzit kofein a cukor. Pripadne multivit. komplex Prenatal, ktory napomaha podpore plodnosti a obsahuje vsetky spominane https://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-od-a-po-z/prenatal-100tbl-jamieson/
    Pekne dni
    Eva
  8.  
    Dobrý deň, nevedeli by ste mi náhodou poradiť, ako sa zbaviť galaktorey? Podľa endokrinológa mám prolaktín aj hormóny štítnej žľazy v norme. To moju lekárku potešilo, ale aj tak mi napísala medocriptine na zníženie prolaktínu. To mi síce pomohlo, ale po vysadení sa to opäť vrátilo do rovnakej podoby (už dosť dlho) a ja nechcem brať zbytočne lieky, ktoré ovplyvňujú hladinu hormónov. Cyklus mám pravidelný a bez problémov, iba mám trochu kratšiu luteálnu fázu - 11 dní. Neviem, či to môže nejak súvisieť. V manželstve ešte nežijem a teda ani deti nemám; vlastne vôbec nerozumiem, kde sa to mlieko vzalo. Lekárka hovorila, že to môže byť stresmi.
  9.  
    Milá Martina,
    veľmi pomáha v takýchto prípadoch vit.B6/pyridoxín (200-600mg/deň), prospešný je tiež vit.E a Mg.
    V lekárni si pýtajte pyridoxín s najvyšším obsahom v jednej tobolke /myslím, že najviac sa dá kúpiť 100mg/. Uprednostnite prírodné, napr. Jamieson, alebo http://delibo.sk/info/vitamin-b6-100-mg--swanson-/?id=1032
    Okrem toho sa odporúča obmedziť kofein a cukor.
    Pekný deň
    Eva

TOPlist TOPlist