Chceš sa niečo opýtať alebo inakšie prispieť do diskusie? Prihlás sa ak už máš účet, alebo si zaregistruj nový účet kliknutím na odkaz "Zaregistruj sa".
Milá Adelka, ide o biologiu, fyziologické procesy, ktoré sú v tele počas spánku utlmené, a tým je aj teplota nízka /inak aj počas spánku sa mení vzhľadom na čas/, ak sa človek zobudí, dajú sa do činnosti rôzne funkcie a tým sa teplota postupne zvyšuje. Každý je rôzne citlivý, najmä ak to sledujeme v desatinách, či dokonca stotinách °C, a u každého aj rôzna aktivita spôsobuje rôzne výkyvy teploty. Pre Symptotermálnu metódu je dôležité, aby boli počas jedného cyklu dodržané rovnaké podmienky merania každý deň, pretože tieto hodnoty sa vzájomne porovnávajú. Ak sa nedodržia rovnaké podmienky, nie je porovnanie objektívne. Pekný deň Eva
Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať, prečo sa musí teplota merať hneď po prebudení. Jeden deň ( 16. deň cyklu kedy mi vychádza ovulácia podľa predošlého merania) som si zabudla merať teplotu hneď po prebudení ale merala som si ju o hodinu pozdejšie. Mala som 37,1. Takúto vysokú teplotu som nikdy nemala keď si meriam hneď po prebudení. Na druhý deň som si merala hneď a mala som 36,6 a skúsila som si merať ( len tak pre moju zvedavosť) o hodinu a už som mala teplotu 37,0. Prečo je vyššia? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
Dobrý deň, gratulujem vám ku krásnej rodinke, teším sa, že ste otvorení životu... Tiež viem veľmi dobre /z vlastnej skúsenosti/čo obnáša sledovanie sa STM pri 4 deťoch... Napriek tomu je to možné, aj keď obdobie dojčenia je dosť náročné. Máte pravdu, že musíte sledovať najmä hlien. Teplota bude kolísať až do návratu plodnosti. Tento vám oznámi najmä váš hlien /a postupné ustálenie teploty na približne rovnakej (+-0,2°C) nižšej úrovni/. Dá sa predpokladať, že plodnosť nabehne podobne ako po ostatných pôrodoch, ak sú aj podmienky podobné /plné dojčenie, čas a intenzita dojčenia.../. Nie je to však pravidlo. Aktuálne sa orientujte podľa hlienu - určite si tzv.hlienový obraz - obraz neplodného hlienu v čase dojčenia objavujúci sa po dobu 2-3 týždne /niektoré ženy hovoria o suchu bez hlienu, iné o vlhku bez hlienu, niektoré zas majú biely hustý hlien, alebo aj belavý hustejší.../. Pokiaľ budete sledovať svoj hlienový obraz, môžete sa považovať za neplodnú. Ak však nastane v niektorý deň zmena k "lepšej" kvalite hlienu /hlien bude redší/, považujte sa za plodnú až do skončenia výskytu tohoto hlienu. Potom posledný deň plodného hlienu označte ako vrchol a nasledujúce 4 dni sa považujte ešte za plodnú /4.deň večer ste neplodná/. V tomto čase intenzívnejšie sledujte teplotu, či sa neustaľuje, a nenastal aj vzostup teploty. Ak nastane vzostup postupujte pri vyhodnotení ako bežne ale v prvom cykle po pôrode treba pridať ešte 4.deň nad líniou. Je možné, že sa vám to bude zdať komplikované a budete si niekedy neistá, ak by ste kedykoľvek potrebovali pomoc, ozvite sa na eva@elep.sk, rada vám pomôžem... Pekný deň a veľa trpezlivosti s drobcami ;-) Eva
Dobrý deň, som po štvrtom pôrode /4 mesiace/. Teplotu som si začala merať asi po 2 mesiacoch, ale pred dvomi týždňami som sa rozhodla pre digitálny teplomer a meranie v ústnej dutine. Chcela by som sa preto opýtať, ako presne mám teplotu merať. Meriam si ju pravidelne ráno o 6,20 pod jazykom, až kým teplomer nezapípa. STM som začala praktizovať aj po treťom dieťatku, avšak keďže som dojčila a nemala som menštruáciu, na 13. mesiac som otehotnela. Robí mi problém vyhodnocovanie teploty aj hlienu. Niekedy sa mi zdá, že si vzájomne protirečia a neviem, ktorý ukazovateľ je teda smerodatný, hlien, či teplota? Teraz posledné dni mám teplotu veľmi kolísavú, každý druhý deň je to 36 C a potom 36,3-36,7 C. A s tým pocitom vlhka a sucha mám tiež problém, nakoľko pri mojich štyroch ratolestiach mi často tečie pot po chrbte... a teda mám pocit vlhka od hlavy po päty. Prosím preto o nejaký praktický návod na čiastkové vyhodnocovanie - hlavne asi toho hlienu, keďže teplota je údaj, ktorý sa meria exaktne.. Ďakujem a prajem krásny deň. Adriana
Dobry den, myslim, ze hodina v case merania by nemala robit az taky problem, najlepsie je vyskusat to, kazda zena je inak citliva na vonkajsie okolnosti. So STM vam rada pomozem, poslem materialy... ozvite sa mi na eva@elep.sk Pekny den Eva
Dobrý večer. Chcela by som Vás poprosiť o pomoc ako treba zisťovať, zapisovať a vyhodnocovať hlien. S metódou SMT začínam teraz, prvý cyklus. A ešte jednu otázku by som mala, je to veľký problém, ak v meraní bazálnej teploty ráno bude výkyv 1 hod? Mám problém s cestovaním, niekedy cestujem veľmi skoro, inokedy neskôr. Inak sa nedá. Ďakujem za odpovede. Prajem pekný večer. Ľuba
Dobrý deň, áno pokiaľ má žena plodný hlien, môže sa považovať za veľmi plodnú. Nemusí však ísť o čas ovulácie, tá väčšinou príde až neskoršie, ale takýto hlien tvorí veľmi priaznivé prostredie pre spermie, ktoré potom dokážu v tele ženy dlhšie prežiť a rýchlejšie sa pohybovať... Pekný deň Eva
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či pri používaní digitálneho teplomera nie je potrebné dodržiavať čas určený na meranie v minútach, teda, či môžem ukončiť meranie, keď mi to signalizuje teplomer. Doteraz som používala klasický ortuťový, ale nie vždy sa mi podarilo ustriehnuť presný čas merania. Ďakujem Adriana